Effektiv innovation – styr på tanker og ideer

10 kommentarer
Effektivitet
Alt for mange noter alt for mange steder

Alt for mange noter alt for mange steder

Kender du det, at du har mange tanker og ideer på et bestemt område? Og selv om du prøver at skrive lange lister og lave kategorier så er det stadig ikke helt til at overskue? Og så har du pludselig en masse noter – måske på papir (mange lapper rundt omkring), måske på din computer (mange forskellige steder). Og der er stadig intet overblik og det hele er bare forvirrende. Hvor effektiv er DET lige?

Enter mindmap.

Jeg har gennem nogle år brugt mindmapping til at tage noter og brainstorme og få styr på ting. Jeg har prøvet at bruge mindmaps som todo-lister (det virker for nogle, bare ikke for mig), projektstyring (det virker for nogle, bare ikke for mig) og flere andre ting. Og jeg er rigtig glad for det.

Hvad er mindmapping?

Et mindmap er en mere visuel måde at skrive det, du skal huske. Formen gør, at dine noter kan blive ret effektive og ret kompakte. Når jeg tager referat fra et møde, kan jeg oftest holde mig inden for en enkelt A4 side. Også selv om der sker meget på mødet. Når så mødet er slut og jeg skal renskrive referatet viser det sig, at jeg har fået rigtigt meget med (den konkluderer jeg på baggrund af de tilbagemeldinger jeg uopfordret har fået på mine referater).

Start med at tegne en cirkel i midten af et blankt stykke papir. Inde i cirklen skriver du overskriften for, hvad det hele handler om. Herfra er princippet, at du tegner nogle “grene” (læs: streger) ud fra cirklen. Hver gren har sit emne. For hver gren deler du så ud i undergrene lige så langt som det giver mening og i ligeså mange niveauer det giver mening. Hold dig dog til relativt få niveauer, ellers bliver det for gnidret.

Ved at bruge mindmaps kan du hele tiden se både “hele skoven” og “alle træerne”, dvs. du har overblikket og kan til enhver tid grave dig ned i den dybeste detalje.

Kom godt i gang

En god øvelse for at komme i gang med at forstå mindmaps er at lave en huskeseddel, en indkøbsliste. Fidusen er her, at du grupperer alt, der hører sammen, så når du står i supermarkedet og skal have dine ting, så er der stor chance for, at du kan komme ret effektivt gennem forretningen, for du skal ikke hele tiden læse alt igennem på huskeseddelen, men kan nøjes med det, der står ud for fx “grønt”. Se et eksempel på billedet.

Mindmaps kan laves på papir (start med det), med eller uden tegninger, med eller uden farver, med bobler, streger… Det vigtige er, at du finder en form, der passer dig. Når du er tryg med at lave mindmaps på papir, så kan du gå videre og finde software der hjælper dig. Søg efter det på nettet, noget er gratis, noget koster penge, noget er til alle platforme, andet kun til Windows, noget kun til Mac OS osv.

Jeg følger Mindmapping Software Blog, som jeg synes er god at få forstand og inspiration af.

Den software jeg bruge er Freemind og Xmind (begge gratis og til flere platforme, dog kan Xmind fås i en betalingversion også), ligesom jeg ind i mellem bruger Curio (den er jeg dog ved at gå fra igen), der er et betalingsprogram til Mac. Du kan også hente inspiration hos Wikipedia (siden er på engelsk).

10 Responses

 1. God artikel og ja, det er lettere at overskue, men bestemt også lettere at få tingene gjort med mindmaps – OG så er det visuelt. Det hele er samlet ét sted og ikke tusindvis af lapper rundt omkring. Både Kenneth og jeg har brugt “Ithoughts” på vores Ipads i forbindelse med coaching og det var bare super ( kan varmt anbefales ) Kenneth har skrevet om det i sin blog her http://www.kennethlund.dk/2010/05/ithoughts-hd-verdensklasse-mindmap-app-til-ipad/ .

  Til daglig bruger jeg også meget programmet “Things”. Her kan du oprette mapper, gemme mails, internetsider osv så du hele tiden kan holde fokus og ikke liiiiiige falde hen når du læser nyheder osv – du mærker bare artiklen af til senere. Programmet holder styr på alle dine opgaver og du kan inddele dem i kategorier, dage og vigtighed. Super program og kan igen varmt anbefales 🙂

 2. Kim Malchau

  Jeg bruger også selv Things og det er bare fikst. Det er så der, hvor Things er MIN todo-liste (hvor mindmap og todo bare ikke lige er mig), mens mindmaps mere er godt til noter for mig.

  Igen handler det om, hvordan man bruger værktøjet. Mindmaps er supersimpelt og alligevel kan det bruges så bredt. Det er det, der gør mig så fascineret af det.

 3. Har du så også prøvet “Ithoughts” som jeg også synes er bedre til feks Mindmaps ? Det er SUPER !

 4. Kim Malchau

  Nej, den har jeg så ikke prøvet. Jeg har bevidst fravalgt mindmaps til iPhone (nej, jeg har ikke en iPad), da jeg har en forestilling om, at jeg på den lille skærm ikke vil have det nødvendige overblik, og at jeg ikke kan skrive hurtigt nok, med telefonens tastatur.

  Får jeg en dag en iPad, så får jeg også et mindmap program til den. Ellers prøver jeg jeres næste gang jeg kommer forbi 🙂

 5. Super godt blog post. Jeg er meget enig.
  Der sker meget på mindmap program fronten i tiden. Mange af mindmap programmerne bliver hele tiden opdaterede.
  Her er en anmeldelse af 3 mindmap programmer: http://mindmapping.dk/mindmap-program/

 6. Kim Malchau

  Hej Steffen

  Tak for din kommentar. Hvilke(t) mindmapping program(mer) bruger du selv? Du anmelder tre programmer på den side du linker til (hvor mindst to links ligner affiliate-links), men hvad bruger du selv?

  Hjemme bruger jeg Xmind og på arbejdet bruger jeg Mindjet MindManager (firmabeslutning) og jeg er glad for begge programmer. Jeg har tidligere selv brugt Freemind, men det er efterhånden lidt fesent målt på lækkerhed i forhold til de andre programmer.

 7. Hej Kim,

  hehe. Ja, freemind er ikke så lækkert i designet 🙂

  Jeg bruger selv Mindomo lige nu. Det syns jeg fungere rigtig godt og man kan lære at bruge det lynhurtigt! Og så fungere det online, så jeg kan tilgå det hvor som helst og når som helst. Har jeg samarbejdspartnere, så kan jeg også lige dele med dem.

  Prøv at lave en gratis konto hos dem og se hvad du syns om det.

  Mvh. Steffen

 8. Kim Malchau

  Noget af det, jeg ser som min pt. største udfordring er, hvis jeg bruger mere end ét program (og det gør jeg). For hvordan udveksler jeg så mindmaps mellem disse programmer?

  Jeg har søgt på muligheden for at udveksle (begge veje) mellem MindJet Mindmanager og Xmind, men det ser umiddelbart ud til kun at fungere den ene vej, nemlig FRA Xmind og så kun i Pro-versionen.

  Tips i denne retning modtages GERNE 🙂

 9. Hej Kim,
  ja det lyder godt nok som en udfordring. Jeg har faktisk ikke tidligere hørt om Mindmap programmer som kan det. Det er jo også typisk konkurrerende firmaer, som er oppe mod hinanden, hvorfor de nok ofte ikke vil samarbejde om deres mindmaps.
  Har du prøvet Mindomo, som jeg anbefaler på http://mindmapping.dk/mindmap-program/ ?

  Mvh. Steffen

 10. Kim Malchau

  Hej Steffen

  Jeg tror faktisk jeg har fundet en vej 🙂

  Mind42.com kan fungere som mellemled. Jeg har prøvet og med tilfredsstillende resultat. Ikke noget med alt for avancerede mindmaps, for noter, links (eksterne henvisninger) og “pile mellem emner i mindmappet” går tabt. Men som en quick’n’dirty kan det gå an. Med noget redigering efterfølgende.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>