Den moderne familiekalender

28 kommentarer
Effektivitet, Kommunikation

Den moderne familiekalender

Har du prøvet at lave en aftale på et tidspunkt, der kolliderer med andre i familien? Har du ind i mellem lidt svært ved at holde styr på hvad resten af familien skal? Frygt ikke mere – Google er din ven. Læs her hvordan.

Hjemme hos mig er vi fire personer: mig, min kone, vores datter Lea på 3½ og vores søn Tobias på 8 måneder. Umiddelbart kan man tro, at der kun er to personer at holde styr på her, men nej… der er faktisk tre og snart fire.

På en almindelig dag skal vi gerne vide hvem der skal noget hvornår. Jeg kan finde på at tage til nogle aftenmøder, min kone er god til at se nogle veninder og faktisk skal vi også holde styr på Lea. Én gang om måneden skal hun have legetøj med i børnehaven, én gang om måneden er der smør-selv og så skal hun ikke have madpakke med, der er udflugter, fødselsdage, aktiviteter og mange andre ting, hvor vi skal vide om madpakken skal i madkasse eller papir, om hun skal være der senest kl. 9 osv.

Når Tobias starter i dagpleje er det også rart lige at have noteret hvornår der er legestue og sådan nogle ting. Det hober sig hurtigt op, med andre ord.

Konceptet

Vi holder let styr på det hele med hjælp fra Google kalender. Vi har oprettet en kalender til os hver og så lægger vi vores aftaler ind i dem. Det lyder ikke af meget, og det er det heller ikke. Det smarte kommer nu.

I Google kalender kan man dele sin kalender. Enten med alle og enhver, eller med udvalgte personer. Det er det sidste vi gør. Hverken Lea eller Tobias aner de har en kalender, så vi har gjort det, at vi har oprettet en kalender til dem, som vi så har delt med mulighed for at vi (min kone og jeg) begge kan administrere deres kalendere.

Google-kalenderne henter vi ind i vores kalenderprogram på vores computer (iCal på Mac) og på henholdvis vores iPod og iPhone. Det betyder, at vi kan opdatere vores kalendere fra computeren, enten direkte i kalendere eller på nettet via Google kalender eller på vores iPod/iPhone.

Nu med madplan

Min far og jeg udveksler også kalendere. Det betyder at han kan se min kalender og jeg kan se hans (han har flere kalendere og dem kan jeg så se). Nu er vi så opdateret med hinandens hverdag på en måde vi aldrig har været siden jeg boede hjemme.

For en månedstid siden udvidede vi konceptet. Når vi lavede madplan, skrev vi den på et stykke papir som vi lagde i en køkkenskuffe. Nu har vi oprettet en Google kalender til madplanen. Det har den fordel at vi hvor som helst kan se hvad vi skal have at spise i aften og resten af ugen. Men mere interessant er faktisk den historik vi stille og roligt bygger op. Så kan vi se hvor lang tid siden det er vi har fået lasagne, frikadeller og risengrød. Og at vi får bøf hver fredag. Men det gør det også let at hente inspiration til en feberredning eller det giver incitamenter til at skifte fredagsbøffen ud med et andet stykke kød.

Trin for trin vejledning

For at nå samme høje grad af overblik som vi har, så gør sådan her (beskrevet i grove træk):

 1. hvis du ikke er oprettet som bruger hos Google (som i: hvis du ikke har en @gmail mailadresse), så gør det
 2. opret en Google kalender til dig selv
 3. sørg for, at den du vil dele kalender med har gennemført trin 1 og 2
 4. del din kalender med, ja, hvem du nu vil dele den med (din mand/kone/kæreste/hund/whatever). Vælg om modparten kun skal kunne se eller også oprette ting i din kalender
 5. sørg for at din dele-makker også deler sin kalender med dig
 6. Sæt din computers kalender op til også at kunne bruge din Google kalender. I Apples iCal gør man det under indstillinger -> konti, hvor man opretter adgang til sin Googlekalender og under punktet “Uddelegering” viser hvilke af de tilgængelige kalendere man vil have vist
 7. Sæt din håndholdte enhed (telefon, smartphone, iPod osv.) op til at kunne synkronisere med Google kalender

Vigtigt tip: Hvis du bruger iPhone eller iPod Touch, så LAD VÆRE med at oprette en Exchange konto til din kalender. Opret i stedet en CalDAV-synkronisering. Det er ret let:

 1. Gå herind og følg vejledningen for at sætte CalDAV op: http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=151674&cbid=1ue4fhcnmheui&src=cb&lev=%20answer
 2. Bruger du iPhone/iPod Touch? Så sørg for at du er logget på din Google konto og gå herefter herind: https://www.google.com/calendar/iphoneselect for at vælge hvilke kalendere du vil se på din enhed

Og så kører det.

Velkommen til papirkalenderens afløser.

PS: vi har et integreret køleskab i køkkenet, så det der med at sætte alle mulige huskesedler på køleskabslågen med magneter, det kan vi ikke. Derfor er vi glade for dette setup.

28 Responses

 1. Glimrende skrevet.
  Det har inspireret os – og nu har vi også styr på hinandens aftaler i vores familie. =) TAK!

 2. Kim Malchau

  Hvor ER det dejligt, at jeg kan inspirere nogen til at følge de råd jeg kommer med. Jeg er også selv ret glad for setup’et.

 3. Super godt skrevet! Det var lige det jeg ledte efter, da min mand og jeg ønsker at kunne se hinandens kalendere, da vi hver lige har fået Iphone. Det med børnene og madplan havde jeg ikke tænkt på, men det skal da afprøves, det giver god mening. Måske et trin af gangen. Men perfekt med en opskrift til hvordan man gør det (når man starter helt på bar bund med Iphone). Jeg glæder mig til prøve det i aften, og håber at jeg kan få det til at virke.

 4. Kim Malchau

  Mulighederne er uendelige, men pas på – fornår du først får færten af det kan det gribe om sig 😉

  Vores nyeste påfund er en kalender med datoer for hvornår vores skraldespand og papirskraldespand bliver tømt. Overkill? Måske, men jeg kan, derfor gør jeg det.

 5. Det hele virkede super fedt i en uge, og havde i tankerne at nu kom del 2 med madplanen snart i spil 😉 Men fra i går stoppede min com og min iphone så med at synce kalenderen. og det går jo bare ikke… Jeg har prøvet at slette kontoen på min Iphone og så oprette en ny efter samme fremgangsmetode (den du har linket til). Men når jeg til sidst trykker “næste” og det hele gerne skulle virke skriver den “kan ikke oprette forbindelse vha. SSL”. Har du nogen idé om hvad der er gået galt? Er helt ny i Iphone (og var så glad for at det hele virkede). Selvom jeg har forsøgt at google problemet er jeg stadig helt blank på hvad jeg skal gøre. TÆnkte at jeg lige ville høre om du havde et bud, når du nu i hvert fald er ret godt inde i det med kalendere 🙂

 6. åbenbart har jeg slet ikke forbindelse til internettet nu og det må jo være det…suk.. må se om jeg kan finde en løsning på det.

 7. Kim Malchau

  Jeg håber du får det løst, Christina. Hvis ikke skal jeg spørge nogen jeg kender der ved mere om tingene end mig, for at se om de har en løsning

 8. Peter malling

  Fandt dette gamle indlæg da jeg søgte pga at jeg får samme fejl som Christina ovenfor beskriver. Du ved vel ikke hvad det kan skyldes, vel?

 9. Kim Malchau

  Hvad er det du ikke kan? Kan du ikke oprette forbindelse? Eller kan du ikke synkronisere?

  Har du checket:
  – pkt. 2 under vigtigt tip? At du har markeret hvilke kalendere, der skal synkroniseres?

 10. Rikke Brandt

  Hejsa

  Vi har brugt denne model i et stykke tid i min familie. Min udfordring er nu at mine unger er blevet så store at de godt kan lide at se hvor mange dage der er til de skal besøge farmor osv.

  Så jeg har fundet ud af at http://www.kalendersiden.dk kan lave google integration. Der kan man så udskrive et pdf print af kalenderen som et slags snapshot. Så kan vi fint strege ud efterhånden som vi bevæger os gennem måneden — og “se nu er der kun 2 dage til fridagene”.

  Hvis der er nogen der kender til en måde hvorpå man vil kunne lave en mere børnevenlig oversigt evt med små ikoner/billeder vil jeg gerne vide det. F.eks. en tegning af en fodbold den dag man skal til fodbold. Så er børnene også bevidste om hvad der skal ske uden at nogen skal læse højt for dem.

 11. Rikke Brandt

  Hmm .. kan se at man faktisk også kan printe inde fra google calendar på hjemmesiden. Det er måske nok lige så nyttigt som kalendersiden

  Sådan er det når man begynder at google på et emne og pludselig finder noget man ikke tidligere har fundet.

 12. Kim Malchau

  Gode input Rikke. Jeg bruger også selv jævnligt kalendersiden, dels i forbindelse med en nedtælling sammen med børnene (hvornår skal vi flytte ud i det nye hus) og som en måde at kommunikere en tidsplan til kunder.

  Hvis du finder frem til noget med også at få printet billeder, så vend endelig tilbage med løsningen 🙂

 13. Hejsa, Kunne tænke mig at se langt bag ud i min kalender, men det er kun ca.3 mdr. Kan det laves om ???

 14. Kim Malchau

  Hej Pia

  Hvilken kalender er det, du kun kan se tre måneder tilbage i? Din Google kalender via web eller en kalender du har synkroniseret til fx en telefon?

  I min Google kalender (både på web og i iCal) kan jeg se laaaangt tilbage i tid.

 15. Hej.

  Vi bruger ovenstående setup. 2 kalendere til voksne og to til børn.

  Er der nogen der ved om man kan oprette en fælles begivenhed i alle fire kalendere på en gang. Hvis nu vi alle skal til en familiefødselsdag, så kunne der være rart man ikke skal ind i alle fire lanedere for at oprette den.

 16. Kim Malchau

  Du kan evt. lave en invitation til de andre.

  Du kan kun oprette en begivenhed i én kalender ad gangen. Ellers skal du
  – oprette begivenheden i alle fire kalendere, hver for sig (upraktisk, hvis begivenheden rykkes)
  – oprette invitationer til de tre andre

 17. Hejsa. Nu kan jeg ikke synkronisere med min mands tlf, og han kan heller ikke med min. Men det vi skriver hver især kommer ind i Google kalenderen. Jeg har fået ny tlf og min mand fik min den gamle. det er android tlf. Har du en ide

  venlig hilsen Pia

 18. Kim Malchau

  Jeg kender intet til Android, så jeg kan desværre ikke hjælpe

 19. Hej.
  Vi er enormt glade for Google kalenderen og har oprettet en kalender til hver af vores fire familiemedlemmer. Og jeg tror der snart følger en madplan med 🙂
  Men vi føler stadig at vi (og børnene på 3 og 6 år) har brug for en printet version.

  Vi synes det print Google lægger op til, med alle personers planer i samme kasse er lidt uoverskueligt, selvom vi har forskellige farver.

  Vi ønsker et format, som de trykte familiekalendere, hvor personerne har en søjle hver og datoerne er nedad i rækkerne.
  På den måde får man ved et A3 print et fint overblik over måneden.
  Kan det lade sig gøre?
  Venlig hilsen Lene

 20. Kim Malchau

  Hej Lene

  Jeg er i mange andre sammenhænge glad for kalendersiden.dk. Den kan faktisk også integrere med en Google kalender.

  Om den så lige dækker dit behov ved jeg ikke – jeg har ikke selv testet funktionaliteten – men prøv den af og meld tilbage hvordan det går: http://kalendersiden.dk/icalendar

 21. Vibeke Farm

  Jeg er Mac bruger og vil gerne have min ical kalender til at snakke sammen med googles kalender så min mand kan se mine aftaler. Jeg kan godt se hans fra google. Men vi kan ikke importere mine over i google. Er der nogen der kan hjælpe??????

 22. Kim Malchau

  Hvis du læser trin-for-trin vejledningen i indlægget (pkt 6), ser du:

  “Sæt din computers kalender op til også at kunne bruge din Google kalender. I Apples iCal gør man det under indstillinger -> konti, hvor man opretter adgang til sin Googlekalender og under punktet “Uddelegering” viser hvilke af de tilgængelige kalendere man vil have vist”

  Du er nødt til at have dine egne oplysninger i en Google kalender, ikke i iCals egen kalender. Har du det, kan I dele kalendere.

 23. Lena Blomgren

  Hej Kim Malchau

  Tak for infoen – den kan fortsat bruges ( selv om du har oprette dette inlæg tilbage i 2010) og har vist sig og være meget nyttig for vores familie på 4 (to voksne og to teenagere) – så TAK

  Hilsen Lena

 24. Kim Malchau

  Selv tak – jeg er glad for du kan bruge det. Jeg må nu også sige, at jeg stadig er intens bruger af det, så det virker uovertruffent for mig stadig.

 25. Hej 🙂

  Skal lige sikre mig jeg har forstået det

  – hvert barn har hver deres mail og kalender?

  – hvis en af børnene, Emma fx skal have legetøj med hver dag onsdag, skal jeg registrere det i min kalender eller hendes (Emma) kalender?

  – hvis det er Emmas kalender så er jeg nødt til at logge ind på hendes Gmail ?

  – hvilken remind system bruger i , en der kan SMS og mail? Ved at Google stoppede/stopper snart deres remind system

  – hvis nu internet går ned er der et system der hele tiden gemmer det sidste uden det er på nettet?

  Hilsner solveig

 26. Kim Malchau

  Hej Solveig

  Hvert barn har egen mail og egen kalender. At de har hver deres kalender gør, at vi får forskellige farver på kalendrene og at det derved bliver lettere at skelne hvilke aktiviteter, der hører til hvem. At de har egen mail tror jeg egentlig ikke har noget at sige.

  Hvordan I husker hvem der skal have hvad med har jeg ikke løsningen på. Vi bøvler pt. selv med at vores datter skal have biblioteksbøger med hver anden uge, og vi er ikke nået til at skrive det i kalendere, men det vil da være oplagt. Den tror jeg, jeg tager til mig 🙂

  Så længe du administrere en kalender (man kan sætte en Google kalender op til at andre må redigere i den (både oprette og slette)) så kan du gøre det fra din egen kalender (og fra en smartphone). Du skal blot huske at vælge hvilken kalender oplysningen skal stå i.

  Remind-system? Ganske almindelig alarm i kalenderen. Det har jeg svært ved at forestille mig, at Google stopper for, da en kalender så vil være uanvendelig.

  Nu tror jeg ikke “internet” går ned 😉 men så længe Google har gemt oplysningen, er den ikke sådan lige at slippe af med.

  Håber du kan bruge det 🙂

 27. Hanne Schjødt

  Vi har hver især i min familien en googlekalender, som vi også bruger på arbejde. Det vil sige, at jeg har mange aftaler, som ikke kommer resten af familien ved. Jeg drømmer om, at når jeg opretter en aftale/begivenhed i min egen kalender, så kunne jeg klikke i en boks, som så automatisk smækkede det over i en fælles familiekalender, som jeg så kunne importere, når jeg havde lyst, men også få væk fra min arbejdskalender, når jeg ikke havde brug for den. Kan man det?

 28. Kim Malchau

  Hej Hanne

  Med fare for at jeg misforstår dig (jeg er nok ikke helt med på den med at flytte en aftale mellem kalendre) kan du så ikke bare invitere dig selv til en aftale?

  Altså: opret en aftale i din arbejdskalender. Skal den ses i din familiekalender, så inviter “familiebrugeren” til aftalen. Og omvendt, hvis der er noget i familiekalenderen du vil have vist i arbejdskalenderen. Hvis aftalen i arbejdskalendere ikke skal blokere for at kolleger kan invitere dig til et møde, kan du bare markere “Vis mig som” som “Ledig”.

  Håber jeg forstod dig ret 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>