Lad informationerne komme til dig – ikke omvendt

1 Kommentar
Effektivitet

Hvordan læser du nyheder på nettet? Suser du rundt mellem avisernes nyhedssites og DR og TV2? Og faglige tidsskrifter? Danske og udenlandske sites? Blogs og nyhedssites?

Du spilder din tid. Men det er der heldigvis råd for. Helt gratis endda, for her kommer RSS feeds og RSS læsere ind i billedet.

Langt de fleste sites – især hvis der er nyhedsorienterede – og vel omtrent alle blogs leverer groft sagt deres indhold på to måder:

  • den del du ser, når du kommer forbi sitet med din browser
  • den del du ikke ser, men som særlige programmer læser

Den første del – den med browseren – en den del jeg indledningsvist påstår er spild af tid, så længe formålet er at holde sig opdateret hele tiden på udvalgte områder.

Den anden del – den med de særlige programmer – er vældig interessant, for her er det ikke dig der kommer til nyhederne, men nyhederne, der kommer til dig. Nu skal du kun orientere dig ét sted for at at have det fulde overblik.

Ideen er, at du abonnerer på nogle nyhedsstrømme, RSS feeds. Du finder dem typisk ved at klikke på et orange billede eller noget i din browsers adresselinie, hvor der står bogstaverne “RSS” (læs selv op på hvad RSS er).

Jeg kan godt lide at ting er enkle at bruge og nemme at have med at gøre. Jeg har – efter at have prøvet MANGE forskellige RSS-læsere – fundet to som er dem jeg bruger og kan anbefale: Feedreader til Windows og Vienna til Mac. Begge programmer er gratis og simple, men effektive.

Sådan læser du dine nyheder

Efter at have installeret programmerne har du en væsentlig opgave du skal løse: lær at skimme de mange nyheder du kan risikere at få samlet sammen. Gør sådan her når du læser:

  • læs nyhedens overskrift
  • vurder: vil jeg læse nyheden? Vær MEGET MEGET kritisk med, hvad du vælger at læse
  • læs ikke nyheden endnu! Læs i stedet den korte tekst du præsenteres for (typisk en underoverskrift, manchet, intro til nyheden)
  • vurder igen: vil jeg læse nyheden? Vær igen MEGET kritisk med hvad du vil læse
  • den nyhed du vil læse, læser du bare
  • videre til næste overskrift – gentag til der ikke er mere at læse 🙂

Jeg ser ikke nyheder i TV og jeg læser ikke avis. Og jeg mangler ikke at blive orienteret om noget, for jeg holder mig orienteret på den måde jeg lige har beskrevet.

God læsning – nu langt mere effektivt.

One Response

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>